Nu öppnar Berns källarklubben NEU – utlovar samma kärlek till musiken som på 2.35:1

2015 stängde Berns ner den mycket uppskattade klubben 2.35:1 som under ett antal år bjöd på house och techno från såväl internationella storheter och lokala plattvändare. Idag presenterade Berns en ny elektronisk källarklubb som går under namnet NEU, och som enligt ett pressmeddelande ska bjuda på samma kärlek till musiken som dess föregångare. NEU kommer att ha öppet varje fredag och lördag melan 01-05.

Bakom konceptet, som har premiär redan den 27 januari, finner vi namn som Bäcksvart, Cindy Norrby, dPop, Nina Wenström och Jess Jones. NEU kommer enligt pressmeddelandet att ”satsa på lokala talanger tillsammans med gästklubbar från andra delar av Sverige, för att knyta ihop landet och skapa ett rum där Sveriges elektroniska värld kan mötas”. Klubben utlovar även en del internationella akter, men presenterar inga klara bokningar.

Berns skriver vidare att källaren genomgått en totalförvandling och att det har byggts ljud anpassat för 1000 personer i ett utrymme med plats för 300 gäster. De berättar att rummet har akustikbehandlats och att man då har ”fått till en ren och kraftfull ljudbild i den intima lokalen” som har en ”avskalad interiör med ett öppet rum designat för ljudkvalité, dans och bra fest”.

– Gästerna kommer att få en intim upplevelse till fenomenal musik i en välkomnande miljö. Vi har byggt en klubb med målet att vara inkluderande, öppna och att vi alla möts på dansgolvet under samma förutsättningar. Stockholm behöver kärlek. När allt känns perfekt på dansgolvet, det är just den magin vi är ute efter. Vi minns alla de där extasliknande upplevelserna som bara inträffar när energin är på topp – och målet är självklart att komma dit. Dessutom kommer vi spela in varje dj-set så att man kan lyssna på musiken i efterhand, berättar Bäcksvart.

Jess Jones tar vid och berättar om bokningarna.

– Den röda tråden är house i alla dess former, Tech – Deep – Acid – Detroit – Minimal. Vi fokuserar på att ge våra residenter mycket speltid då vi vet vilken magi de kan skapa, men också för att man ska veta vad som erbjuds och att kvalitén alltid är på topp. De internationella bokningar vi gjort för våren tror vi kommer tas emot väl från våra gäster och tanken är att presentera intressanta och framstående akter som musikaliskt ska tilltala de flesta. Första internationella bokning är den 24 februari, men vem det är håller vi hemligt tillsvidare, säger Jess Jones.

Obs! Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Instagram och Twitter.

F12-satsningen X:IT blir 05-klubb – och har nu öppet fyra dagar i veckan

I december var det premiär för den nya klubbsatsningen X:IT på Fredsgatan 12, och sedan dess har man haft öppet till 03 varje fredag och lördag med fokus på dans till elektronisk musik. Nyligen har dock ett antal positiva förändringar genomförts.

Klubben har nu tillstånd att ha öppet till 05, vilket de kommer att ha varje fredag och lördag. Dessutom öppnar man upp klubben på både onsdagar och torsdagar mellan 22-02. Ansvarig för onsdagsklubben blir Lova Magnusson som tidigare varit verksam på klubbar som Sommargården och WKND. På X:IT utlovar hon ”hemmafeststämning med toner av pop, hits, hiphop & rnb tillsammans med en rad olika bokningar”.

Obs! Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Instagram och Twitter.

Under Bron startar intervju- och musikpoddar

Nattklubben Under Bron har nu lanserat en egen podd-serie som kommer att innehålla både dj-mixar och intervjuer. Under vinjetten ”Artist Talk” kommer det varje månad att dyka upp en ny intervju med en dj/artist som har koppling till nattklubben. Varje månad släpps även en ny dj-mix under namnet ”Under Bron Mix Series”. I skrivande finns ett Artist Talk släppt där Curt Lundberg samtalar med Flord King och Adam Strömstedt.

Podden finns på både Soundcloud och Mixcloud.

Obs! Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Instagram och Twitter.

Helgens hetaste fester hittar du här

Här hittar du mina helgtips på Allt om Stockholm!

Obs! Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Instagram och Twitter.

Mor och son satsar stort på klubb i Västberga

Permanent 05-tillstånd, Utökad gästkapacitet, mer dansyta, större bokningar och ett namnbyte. Allt om Stockholm har tagit ett snack med den storsatsande nattklubben Eventhuset i Västberga.

Läs min artikel på Allt om Stockholm här!

Obs! Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Instagram och Twitter.

Nu kan du köpa Adam Beyer och Ida Engbergs takvåning på Södermalm (bilder)

För en tid sedan gick flyttlasset för de svenska technoprofilerna Adam Beyer och Ida Engberg som tillsammans med sina barn lämnade Stockholm och Södermalm för Ibiza. För den som är intresserad så ligger nu parets takvåning på Hornsgatan ute till försäljning.

Klicka här för att kika på mäklarannonsen, inklusive bilder.

Obs! Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Instagram och Twitter.

Till dess att solen går upp #2 – Sara ”Lego” Kanerva (foto + intervju)

När stadens nattklubbar stänger av musiken och tänder lamporna fortsätter festen i en parallell klubbvärld där människor från olika bakgrunder samlas för att dansa till dess att solen går upp. I olika delar av huvudstaden fylls industri- och lagerlokaler med nattdjur som timme efter timme rör sig i takt till elektroniska rytmer och hypnotiska melodier.

I foto- och intervjuserien Till dess att solen går upp porträtterar fotografen Viktor Fremling och journalisten Mats Wurnell några av profilerna inom huvudstadens undergroundscen. Här är den andra delen, där Sara ”Lego” Kanerva berättar sin historia. Övriga publicerade delar finns här.

Sara ”Lego” Kanerva. Född 1987. Dj, artistbokare och klubbarrangör.

Det är otroligt svårt att förklara för utomstående vad hela underground-grejen handlar om, men citatet ”I feel bad for the people who never go to a rave” beskriver min känsla ganska bra. Det är magiskt att stå tillsammans med andra och dela glädjen till musiken och dansen. Men som sagt, det måste nästan upplevas first hand.

Några av mina första klubbupplevelser är från nattklubbar runt Stureplan, men ganska snart kunde jag konstatera att det inte var någonting som passade mig. Jag tröttnade snabbt på otrevliga vakter, killar som raggade och en allmänt stel, ytlig och tråkig stämning. Jag började istället söka mig till ställen där musiken var i fokus, typ Debaser Slussen och klubben Cocktail Club på restaurang Grodan.

Allt nådde dock en helt ny nivå när min brorsa började bjuda med mig på raves och jag upptäckte underground-scenen. Frihetskänsla var enormt och festerna pågick ofta hela natten.

Jag minns en av mina första open air-fester. Den gick under namnet Blommor & Bin och arrangerades på Långholmen. Det var helt magiskt att stå med 300 likasinnade och dansa under solen till exakt den musiken man älskade och ville höra. Den sortens fester var någonting annat än det jag hade upplevt tidigare, och för mig blev det snabbt en livsstil med mängder av klubbesök i lagerlokaler, skogsgläntor och mörka källare i förorterna. Här var stämningen avslappnad och folk hade respekt för varandra. Dansen och musiken var i fokus.

Jag lärde snart känna fler människor och blev mer och mer involverad i klubbscenen. Efter ett tag nöjde jag mig inte med att ”bara” stå på dansgolvet utan ville engagera mig djupare. Så någon gång mellan 2008-2010 arrangerade jag mina första fester, och sedan tog jag ytterligare ett steg och började spela skivor.

För mig har det nu blivit en livsstil och ett jobb. Jag är en rastlös och kreativ person som trivs bäst när jag arbetar med flera olika projekt och kan lägga upp dygnet efter hur det passar mig. Jag har nog har aldrig mått så dåligt som när jag hade ett “9 till 5”-jobb.

Varför jag kallas Lego? Det kommer från när jag var liten och alltid ville ha min mammas uppmärksamhet varpå hon kallade mig för “lilla ego”. Sedan började jag använda det som namn på sajter som Skunk och Lunarstorm, och efter ett tag förkortade jag det till ”lego”. Så enkelt var det.

Brittiska superklubben Ministry of Sound fixar fest i Bromma

Nu är det klart att den London-baserade superklubben Ministry of Sound, som grundades 1991, kommer till Stockholm för en stor fest lördagen 27 januari. Festen äger rum i en lokal på Masugnsvägen 28 i Bromma och kommer att bjuda på musik från namn som KO:YUChris Thomas samt Sebjak.

Här hittar du facebook-evenemanget, och här är en biljettlänk.

Obs! Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Instagram och Twitter.

Här är helgens festtips

Här hittar du mina helgtips på Allt om Stockholm!

Obs! Stöd gärna bloggen via Patreon och följ mig på Instagram och Twitter.

Till dess att solen går upp #1 – Damien Eie (foto + intervju)

När stadens nattklubbar stänger av musiken och tänder lamporna fortsätter festen i en parallell klubbvärld där människor från olika bakgrunder samlas för att dansa till dess att solen går upp. I olika delar av huvudstaden fylls industri- och lagerlokaler med nattdjur som timme efter timme rör sig i takt till elektroniska rytmer och hypnotiska melodier.

I foto- och intervjuserien Till dess att solen går upp porträtterar fotografen Viktor Fremling och journalisten Mats Wurnell några av profilerna inom huvudstadens undergroundscen. Här är den första delen, där Damien Eie berättar sin historia.

Damien Eie. Född 1969. Dj och festarrangör.

När jag växte upp på 70- och 80-talet var Sverige ett inrutat mellanmjölksland med radhusidyller där ingen och inget egentligen stack ut. Som tonåring började jag känna ett växande behov av att bryta mig loss från det välplanerade och istället vidga vyerna, finna mig själv och uppleva känslan av frihet. Det var där och då jag upptäckte musiken och klubbvärlden.

Efter att ha varit en stund i hip hop-svängen och sett att en annan värld är möjlig, hamnade jag till slut på några av Stockholms första houseklubbar. Här fanns en otrolig frihetskänsla och en stämning som jag inte hade upplevt tidigare. I slutet av 80-talet besökte jag mina första open air-fester och gick på klubbar i Hammarbyhamnen som aldrig stängde. Jag blev hooked direkt och sugen på att arrangera egna fester.

På den tiden fanns det enstaka arrangemang där man kunde dansa hela natten, men ingen etablerad underground-scen. Därför skapade jag den själv tillsammans med ett antal andra musikälskare, frihetskämpar och eldsjälar. Vi gick utanför normen och började bygga upp den svenska underground-rörelsen med fester i stan, på övergivna industritomter och till slut även på Docklands som slog upp portarna 1995. Vi gjorde det för att vi älskade house- och technomusiken och för att vår kärlek inte kunde rymmas inom samhällets ramar.

Ju längre tiden gick desto mer politisk blev jag och rörelsen i stort. Allt vi ville göra var att utöva vår kultur och dansa men när ravekommissionen bildades i mitten av 90-talet blev situationen absurd. Ordningsmakten terroriserade människor och arbetade aggressivt och förnedrande i jakten mot narkotika vilket gjorde att man totalt tappade förtroendet för rättsstaten. Idag är situationen något bättre men trakasserier från polisen är tyvärr fortfarande vanligt förekommande.

Underground-scenen byggs av en otroligt stark kärlek till musik och dans, och här finns en oslagbar gemenskap och en kultur som förenar människor med olika bakgrunder. Det är också en manifestation för människans frihet och mot överförmynderi, moralpanik och tidsfascism. Det är bisarrt att politiker ska få bestämma när jag ska umgås med mina vänner, ha kul eller dansa. Sverige måste vakna upp och bli mer tolerant. Vi behöver ett tänk som innehåller mindre politik och mer människa.

 

© 2018 Klubbliv

Tema av Anders NorénUpp ↑