Trädgården-grundaren tar över ödehus på Kungsholmen – ”ska bli en levande destination”

Nu står det klart att Trädgården-grundaren och nattlivsprofilen Jakob Grandin tar över ”ödehuset” vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen, rapporterar lokaltidningen Mitt i. Planen är dock inte att fokusera på nöje och nattliv utan snarare på rekreation.

– Vår tanke och satsning handlar om hela udden och att göra den till en destination för rekreation och idrott, säger Jakob Grandin till Mitt i.

Men enligt Mitt i är planen inte helt spikad, och det finns även tankar på restaurang- och festvåningsverksamhet. Men någon ny nattlivsdestination handlar det inte om.

– Det blir ingen nattklubb. Fokus ska vara på rekreation och idrott och vi vill att det ska bli en levande destination med mat och dryck, säger Grandin till Mitt i.

Planen är att ha ”något klart” till sommaren 2022. Läs hela Mitt i-artikeln här.

Hon fixar corona-säker kurs i shuffle-dans – ”Shuffle har förändrat mitt liv”

I dessa tider är det självklart många som saknar klubbkvällar och nätter fyllda av bas, rök och dans. Vi hoppas på en ljusning snart, men varför inte ta tillfället i akt att lära dig danssstilen shuffle (eller Melbourne shuffle som den också kallas) för att sedan kunna briljera på stans nattklubbar och dansgolv.

Nu på söndag, den 21 mars, drar en corona-anpassad nybörjarkurs igång i centrala Stockholm. Bakom kursen står shuffle-fantasten Camille Sucasas.

– Shuffle-dans är världens roligaste dans och den har förändrat mitt liv. Jag hamnar i totalt flow och glömmer helt av tiden när jag dansar. Shuffle dansas ofta till elektronisk musik och passar till allt från hardstyle till minimalistisk techno, säger hon och fortsätter:

– Med utgångspunkt från några få grundsteg. kan man vara oändligt kreativ och verkligen lägga in sin egen känsla i dansen så den blir ett uttryck för vem du är. Dessutom är det ju superbra träning.

För vem passar din kurs?
– Den passar för alla! Jag vill verkligen hjälpa till att sprida shuffle till så många som möjligt. Jag kommer även lansera digitala kurser framöver då kursen givetvis är väldigt begränsad. Men kurserna passar alla som vill svettas, ha kul och lära sig något nytt. Extra bonus är det givetvis om man även diggar elektronisk musik och EDM-scenen, säger Camille Sucasas som står bakom kursen.

Klicka här för mer information och bokning.

Stans nya audiovisuella studio redo att öppna – läs om konceptet, festerna och framtidsplanerna

Nu på fredag, den 5 mars, inleds online-evenemanget CCTV Sthlm studio LIVE. Under tre dagar är tanken att ett stort antal audiovisuella artister ska streama live och erbjuda tittarna en blandning av välkända och lokala dj:s, live-akter, videokonstnärer och ljus-artister.

– Under fredagen står vi på CCTV Sthlm för schemat. På lördagen kureras det visuella av Jonas Johansson som bland annat gjorde ljusfestivalen Visualia i Reaktorhallen på KTH. På söndag har vi premiär för Curt Lundberg och CCTVs show s(o))un((d))days med en blanding av liveakter, dj:s, intervjuer och kortfilmer, säger grundaren Martin Kling.

Evenemanget markerar även öppningen av den nya multimediastudion CCTV Sthlm Studio. Grundaren Martin Kling, som bland annat är känd från tidigare klubbprojekt som 2.35:1 och mmmmm, berättar att det handlar om en audiovisuell inspelningsstudio med syfte att stödja, dokumentera och utveckla en lokal, kulturell och audiovisuell konstscen i Stockholm.

– Pandemin har lämnat konstnärer utan en scen där de kan dela sin konst och sitt uttryck med världen. Vad som gör detta så unikt är att allt är bearbetat på plats. Det görs ingen postproduktion eller efterproduktion utan allt är redigerat och klippt live. Med en analog grundsetup av kameror skapas en vacker kornig värme, säger han och fortsätter:

– Studion är utformad och byggd för att också visa videokonst, något som är väldigt sällsynt. Grundsetupen består av nostalgiska gamla JVC tv-monitorer och CCTV-kameror inställda i olika vinklar för att fånga våra artister ur ett vackert audiovisuellt perspektiv.

Efter öppnandet av studion är tanken att låta huvudstadens lokala artister ansöka om att spela in sina audiovisuella föreställningar på ett professionellt sätt.

Det handlar dock inte om något kortsiktigt pandemi-projekt. Martin Kling berättar om stora framtidsplaner, och om hur tanken är att släppa in publik i studion så fort samhället tillåter.

– Men studion är bara en del av detta projekt. Det finns även planer på 4-8 större kvalitetsfester per år samt en festival. Och så sitter vi just nu och arbetar med lanseringen av vårt eget skivbolag Carbon Copy Audio, säger han.

Hur mycket saknar du klubblivet så här i pandemi-tider?
– Jag saknar det och självklart är det väldigt tråkigt att artister fått svårt att leva på sin konst som vi kanske är vana vid, men samtidigt tycker jag det är bra att scenen får en liten paus. Vi får ladda om helt enkelt. När vi går tillbaka till våra ”vanliga” liv så kommer folk ha en helt ny uppskattning och inte ta scenen för givet, säger Martin Kling.

Rave-café, träningspass med psytrance & techno och dj-kurser – här är Stockholmsklubbens covid-satsningar

I höstas såg det dystert ut för Västbergaklubben Loftet, med Niklas Psarros i spetsen. Anledningen var en ansträngd ekonomi, främst till följd av den pågående corona-pandemin och dess effekter. Tanken då var att bomma igen vid årsskiftet, men nu är det annat ljud i skällan.

– Vi ville helt enkelt inte ge upp. Vi är snart den enda lokalen som finns kvar i Stockholm när det gäller fester som är mer åt undergrond-hållet. Vi tyckte det var viktigt att en sån lokal finns kvar och det tyckte även fastighetsägaren som gave oss en väldigt bra hyresdeal så länge det är pandemi, säger Niklas Psarros och fortsätter:

– Vi jobbar själva för att hålla nere lönekostnader, kommer på nya idéer hela tiden för att få lokalen att överleva. Det är kämpigt men vi har kämpat i många år nu med denna lokal.

På Loftet anordnas det till exempel rave-café med klubbmusik varje lördag, och på helgerna arrangeras det också dj-kurser. Just nu förbereds också en studio för att kunna erbjuda utbildningar i musikproduktion. En annan tanke är att inom en snar framtid arbeta mer med live-streams och merchandise.

– Vi jobbar också med en tränings- och motionssatsning. Det blir frigörande dans med psytrance och techno som fokus. Vi kommer även erbjuda medition, yoga, reiki healing med mera, säger Niklas Psarros.

Håll ögonen på den här Facebook-gruppen för löpande information om vad som händer på Loftet.

Stockholms kulturborgarråd gillar Malmös ”kulturljudzon” – ”finns flera platser i Stockholm som kan vara intressanta”

För ett par veckor sedan beslutade Malmö stadsbyggnadsnämnd att inrätta en så kallad ”kulturljudzon” i industri- och verksamhetsområdet Sofielund. Enligt Malmö stad är målet att området ska bli ett centrum för kultur, fritid och näringsliv där ”kulturutövare kan vara högljudda i skuggan av industriernas buller”.

– Här samsas små och stora företag, kulturverksamheter och restauranger på ett sätt som skapar mervärde för alla. Det buller som många hade uppfattat som störande i andra delar av staden ger här förutsättningar som låter kulturen frodas och utvecklas utan risk för klagomål, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande i Malmö i ett pressmeddelande.

Kulturborgarrådet i Stockholm, Jonas Naddebo (C), tycker att initiativet är intressant och säger att det kan vara aktuellt att göra något liknande i huvudstaden.

– Det här är ett intressant och superspännande initiativ som vi absolut ska titta närmare på. Jag har länge jobbat med den här frågan och det är kul att få med Malmö på tåget. Vi behöver vara fler goda krafter på den här sidan som jobbar och skapar opinion för ett levande nattliv, säger han och fortsätter:

– Jag har tidigare inspirerats av städer som Berlin och London där man infört olika konstruktiva lösningar, men nu får vi se hur den här åtgärden fungerar med svensk lagstiftning. Jag har redan bett kulturförvaltningen titta noggrannare på förslaget. Nästa steg blir att titta på områden och förutsättningar i Stockholm. Det finns flera platser i Stockholm som kan vara intressanta.

Stockholms stad vill hjälpa klubbar att störa mindre – ”Vi måste göra allt vi kan för att underlätta för klubbarrangörer”

I slutet av december förra året presenterade Stockholms stad en ny bullervägledning med syfte att värna en levande stad, underlätta för arrangörer och minska risken för störningar hos de boende. Vägledningen har tagits fram av miljö- och hälsoskyddsnämnden i samråd med stadens förvaltningar, en bullerkonsult samt representanter från nattklubb- och restaurangbranschen.

– En stad som lever och låter är en stad som mår bra, vilket blivit extra tydligt nu under pandemin då Stockholm varit tyst och tråkigt. Ett levande nattliv är bra för kultur, jobb, trygghet och stadens attraktionskraft. Vi måste göra allt vi kan för att underlätta för klubb- och konsertarrangörer, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i ett pressmeddelande.

Bullervägledningen består av riktlinjer, handfasta råd och en checklista för verksamheter med musik. Råden kan handla om val av byggmaterial, placering av scen eller dansgolv, montering och riktning av högtalare. Syftet är att utgöra ett stöd i planeringen och driften av konsert-, evenemangs-, och klubbverksamheter såväl inomhus som utomhus. Målet är att antalet störda från denna typ av verksamhet ska minska utan att verksamheterna ska behöva bli färre.

Här hittar du vägledningen.

Fortsätt lyssna på Dansmusikpodden – och håll utkik på denna blogg

Halloj, och ledsen för en tyst blogg. Jag (och Özze) ångar dock på i full fart med Dansmusikpodden, så se till att följa, gilla och prenumerera på den i lämpliga kanaler. Här hittar du en samling relevanta länkar! Som du säkert har märkt har jag slutat publicera varje avsnitt här.

Vidare har jag för avsikt att försöka publicera lite mer klubbrelaterade nyheter här igen, i den mån det finns något att berätta. Jag har en del saker på lager, så håll ögonen öppna.

Låt oss hoppas att vi får dansa tillsammans igen under 2021!

Ida Matsdotter, Marcus Schössow och Eddy Cabrera gästar Dansmusikpodden

Ledsen för sega uppdateringar, men kolla in de senaste veckornas avsnitt av Dansmusikpodden med Ida Matsdotter, Marcus Schössow och Eddy Cabrera som gäster.

Lyssna, prenumerera eller följ Dansmusikpodden där poddar finns eller kolla in denna länk.

David West (Antiloop) gästar Dansmusikpodden

Lyssna på senaste avsnittet av Dansmusikpodden, som görs av mig och Özgür Can (Autonomi). David West, som även är ena halvan av den legendariska duon Antiloop, gästar podden och avslöjar stora nyheter om kommande projekt och om ny musik under eget namn men även som Antiloop. Vi snackar också om att bo i Estland, om att vara eremit och om att leva med ångest och vara hård mot sig själv. Självklart blir det även massor av prat om ”Antiloop-eran” på 90-talet och åren efter det, samt om Davids musikaliska skolning och bredd. Andra ämnen som tas upp är spökproduktion, Antiloop-comebacken, Monday Bar, misstag, trackers och 14.4-modem, syntar, Anjunadeep, Fluid och Loop Records + mycket mer.

Lyssna, prenumerera eller följ Dansmusikpodden där poddar finns eller kolla in denna länk.

Réa Réa gästar Dansmusikpodden

Lyssna på senaste avsnittet av Dansmusikpodden, som görs av mig och Özgür Can (Autonomi). Réa Réa gästar podden och pratar om house, breaks och acid samt om kollektivet Tek No Tajm och hennes tidigare roll som nöjeschef på Little T8NG i Stockholm. Dessutom pratas det om Chicago, musikproduktion och musiksläpp, warm up-spelningar, framtiden och om hur hon i sin ungdom har spelat allt från trummor och bas till gitarr och piano. Vi snackar även om hur hon gick från att hata till att älska techno och klubbmusik. Detta, plus mycket mer, i veckans avsnitt. Trevlig lyssning!

Lyssna, prenumerera eller följ Dansmusikpodden där poddar finns eller kolla in denna länk.

© 2021 Klubbliv

Tema av Anders NorénUpp ↑