Den 14 februari släpps boken Från Diskofeber till Rejvhysteri i den svenska dansmusikhistorien av författaren och socialantropologen Anna Gavanas. Boken tar ett grepp om pionjärerna, miljöerna och människorna som formade den elektroniska dansmusikkultur vi har idag i Stockholm och Sverige.

– Trots att den elektroniska dansmusikscenen varit synnerligen betydelsefull för svenskt kulturliv och musikexport – från 1970-talets Abba till 2010-talets Avicii och Swedish House Mafia – vet vi väldigt lite om dess lokala historia. Hittills är svensk forskning om disko, house/techno och rejv i princip obefintlig, säger Anna Gavanas i ett pressmeddelande.

I boken berättas bland annat om de starka motreaktioner som mötte både diskomusiken på 70-talet och rejv-scenen på 90-talet. Men i boken vill Anna Gavanas även berätta om vad som faktiskt utspelade sig bland deltagare – bortom rubrikerna.

– Nu är det dags att göra upp med den svenska elektroniska dansmusikhistorien. Boken är ett försök att få klarhet i den feber och den hysteri som kommit oss alla så nära, som inlemmats i våra sinnen, minnen och kroppar och på avgörande sätt präglat våra samhällen och uppväxter, säger Anna Gavanas i pressmeddelandet.

Boksläppet firas med en releasefest på Bar Brooklyn fredagen 14 februari. Kvällen och natten innehåller allt från filmvisning och panelsamtal till dans med dj:s som Mårten Attling (Mindbender), Robo, Acid Sussi och Nathan Hamelberg.

Här hittar du bokens Facebook-sida. Om du vill lyssna på bokens spellista på Spotify kan du klicka här. Om du vill lyssna på dj-mixar från bokprojektet klickar du här.