Nu på fredag, den 5 mars, inleds online-evenemanget CCTV Sthlm studio LIVE. Under tre dagar är tanken att ett stort antal audiovisuella artister ska streama live och erbjuda tittarna en blandning av välkända och lokala dj:s, live-akter, videokonstnärer och ljus-artister.

– Under fredagen står vi på CCTV Sthlm för schemat. På lördagen kureras det visuella av Jonas Johansson som bland annat gjorde ljusfestivalen Visualia i Reaktorhallen på KTH. På söndag har vi premiär för Curt Lundberg och CCTVs show s(o))un((d))days med en blanding av liveakter, dj:s, intervjuer och kortfilmer, säger grundaren Martin Kling.

Evenemanget markerar även öppningen av den nya multimediastudion CCTV Sthlm Studio. Grundaren Martin Kling, som bland annat är känd från tidigare klubbprojekt som 2.35:1 och mmmmm, berättar att det handlar om en audiovisuell inspelningsstudio med syfte att stödja, dokumentera och utveckla en lokal, kulturell och audiovisuell konstscen i Stockholm.

– Pandemin har lämnat konstnärer utan en scen där de kan dela sin konst och sitt uttryck med världen. Vad som gör detta så unikt är att allt är bearbetat på plats. Det görs ingen postproduktion eller efterproduktion utan allt är redigerat och klippt live. Med en analog grundsetup av kameror skapas en vacker kornig värme, säger han och fortsätter:

– Studion är utformad och byggd för att också visa videokonst, något som är väldigt sällsynt. Grundsetupen består av nostalgiska gamla JVC tv-monitorer och CCTV-kameror inställda i olika vinklar för att fånga våra artister ur ett vackert audiovisuellt perspektiv.

Efter öppnandet av studion är tanken att låta huvudstadens lokala artister ansöka om att spela in sina audiovisuella föreställningar på ett professionellt sätt.

Det handlar dock inte om något kortsiktigt pandemi-projekt. Martin Kling berättar om stora framtidsplaner, och om hur tanken är att släppa in publik i studion så fort samhället tillåter.

– Men studion är bara en del av detta projekt. Det finns även planer på 4-8 större kvalitetsfester per år samt en festival. Och så sitter vi just nu och arbetar med lanseringen av vårt eget skivbolag Carbon Copy Audio, säger han.

Hur mycket saknar du klubblivet så här i pandemi-tider?
– Jag saknar det och självklart är det väldigt tråkigt att artister fått svårt att leva på sin konst som vi kanske är vana vid, men samtidigt tycker jag det är bra att scenen får en liten paus. Vi får ladda om helt enkelt. När vi går tillbaka till våra ”vanliga” liv så kommer folk ha en helt ny uppskattning och inte ta scenen för givet, säger Martin Kling.