Nu vill politikerna kartlägga stans klubbliv. Med hjälp av den internationella modellen Creative Footprint ska Stockholm nu inventera utbudet av platser för musik, klubbar, gallerier och ”informella kreativa utrymmen”. Med hjälp av verktyget ska staden sedan kunna mäta nattlivet och kulturaktivitetens inverkan på vår huvudstad.

Enligt Stockholm Business Region, som är helägt av Stockholms stad och står bakom detta initiativ, ska denna metod också möjliggöra en jämförelse med städer som Berlin, New York och Tokyo som redan gjort motsvarande mätning.

– Musik-, kultur- och nattlivet är en kreativ motor för hela Stockholm. Creative Footprint ger oss ännu ett viktigt verktyg i arbetet med att skapa en dynamisk och nattklubbsvänlig stad med liv och rörelse, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i ett pressmeddelande.

Rapporten tas fram genom fokusgrupper och djupintervjuer av såväl arrangörer som besökare. Bland mätpunkterna hittar vi nattlivets olika genres, antalet aktörer i olika genre, var nattlivets är lokaliserat, besökare per genre/plats, ekonomiskt stöd till nattlivet och omsättning per genre.

Mätningen görs av VibeLab i samarbete med Fastighetsägarna Stockholm, Stockholm Business Region och Atrium Ljungberg och bygger enligt pressmeddelandet på ett engagemang från hela nattlivet. Resultatet kommer att presenteras i en rapport i slutet av året.

Här finns lite mer information.