I slutet av december förra året presenterade Stockholms stad en ny bullervägledning med syfte att värna en levande stad, underlätta för arrangörer och minska risken för störningar hos de boende. Vägledningen har tagits fram av miljö- och hälsoskyddsnämnden i samråd med stadens förvaltningar, en bullerkonsult samt representanter från nattklubb- och restaurangbranschen.

– En stad som lever och låter är en stad som mår bra, vilket blivit extra tydligt nu under pandemin då Stockholm varit tyst och tråkigt. Ett levande nattliv är bra för kultur, jobb, trygghet och stadens attraktionskraft. Vi måste göra allt vi kan för att underlätta för klubb- och konsertarrangörer, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i ett pressmeddelande.

Bullervägledningen består av riktlinjer, handfasta råd och en checklista för verksamheter med musik. Råden kan handla om val av byggmaterial, placering av scen eller dansgolv, montering och riktning av högtalare. Syftet är att utgöra ett stöd i planeringen och driften av konsert-, evenemangs-, och klubbverksamheter såväl inomhus som utomhus. Målet är att antalet störda från denna typ av verksamhet ska minska utan att verksamheterna ska behöva bli färre.

Här hittar du vägledningen.