I september 2018 skrev jag en artikel för Allt om Stockholm som handlade om fyra klassiska klubbar som format stans nöjesliv. I två blogginlägg går jag nu lite djupare och tar reda på mer om de två äldsta klubbarna (Bat Club och Deep in Bleep). I detta första inlägg tar vi en närmare titt på Bat Club tillsammans med klubbens grundare René Disteli.

Klubben Bat Club startade på Regeringsgatan 88 men flyttade efter ett halvår till nattklubben Ritz under Hotell Malmen (nuvarande Scandic Malmen) vid Medborgarplatsen. Klubben drevs av René Disteli, då med efternamnet Hedemyr och dj-namnet Jackmaster Fax, tillsammans med Johan Järpsten (JJ) och beskrivs ofta som stans första renodlade houseklubb. Klubben var aktiv mellan 1988 och 1990.

René, berätta om Bat Club.
Bat Club startade på Regeringsgatan 88 av mig och Johan Järpsten men flyttade efter cirka sex månader till Ritz där vi spelade på torsdagar. Vi som spelade var dj’s från SweMix dj-kollektiv så som jag själv, Johan Järpsten, Sten Hallström, Dag Volle och Robert Broman. Vi valde dock att använda våra dj-namn som Jackmaster Fax, JJ, StoneBridge, Denniz Pop & Mopz Below. Bat

Club var en renodlad houseklubb där vi spelade allt från house-original som Jackmaster Farley till hip house och acid house. Vi hade cirka 800 gäster varje torsdag vilket var helt unikt i slutet av 80-talet med tanke på veckodag och musikstil.

Och ni var stans första renodlade houseklubb?
Ja det skulle jag säga. Jag hade själv spelat house sedan 1985 på Daily News Café, men då uppblandat med funk och disco. Det fanns även en dj på en klubb i Gamla stan som spelade rätt mycket house, men Bat Club var den första renodlade houseklubben.

Berätta lite mer om lokalen, publiken och stämningen.
Ritz som lokal passade oss perfekt då den vid tidpunkten hade Stockholms bästa ljud- & ljusanläggning för klubb. Bland annat fanns det mycket mekaniskt ljus som kom ner från taket. Publiken var en salig blandning av människor som tilltalades av den nya monotona och lite hårdare ljudbilden som house hade på den tiden. Många gäster hade varit i England och hört housemusik på klubb, och de föredrog den engelska mer syntiga housen. Andra gillade den amerikanska housen som byggde mer på trummaskin och basgång. Folk i alla åldrar besökte oss, och alla dansade som i trans.