Den 15 maj kommer den elektroniska dansmusiken till Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester, och vidare hem till dig via Berwaldhallen Play och Sveriges Radio P2.

Dirigenten och musikarrangören Hans Eks Dance Music Symphony är ett orkesterverk i tre delar bestående av totalt 17 olika låtar från olika delar av den elektroniska musikscenen. I symfonin hittar vi musik från klassiska akter som Daft Punk, Massive Attack, Aphex Twin och Kraftwerk, men även från mer moderna artister som Swedish House Mafia, Avicii, Deadmau5 och Martin Garrix.

Hans Ek beskriver själv symfonins tre delar som ”tre remixar för orkester” och säger att han är inspirerad av vad Igor Stravinsky gjorde för dansmusiken för drygt 100 år sedan.

– I slutet av 1800-talet var operan och symfonin det finaste en tonsättare kunde syssla med. I och med Stravinskys fantastiska baletter som Eldfågeln och Vårofferblev baletten också en självklar arena för den moderna musiken. I dansmusiken handlar det väldigt mycket om att bygga upp energier, något som också finns hos Stravinsky som också är rituell musik, säger han i ett pressmeddelande.

Dance Music Symphony uruppfördes av Norrköpings symfoniorkester sommaren 2016 på Bråvallafestivalen och har spelats flera gånger utomlands. Konserten i Berwaldhallen inleds med Kraftwerks låt ”Franz Schubert” i ett helt nyskrivet arrangemang, för att uppmärksamma bandmedlemmen Florian Schneiders bortgång.

Dance Music Symphony går av stapeln fredag 15 maj klockan 19.00 på Berwaldhallen Play och i Sveriges Radio P2. Mer info här.